Wat is het nut van het centraal aansluitstuk?

2024-05-07
Ducomat.com

Het centraal aansluitstuk! Wat is het nut van het centraal aansluitstuk? Hoe kiezen?

Dit onderdeel wordt ook wel afzuigkap of collector genoemd. Het is vaak speciaal gemaakt om te passen in de specifieke configuratie van de afzuigopeningen van een houtbewerkingsmachine. Sommige houtbewerkingsmachines zijn inderdaad door hun fabrikanten voorzien van meerdere afzuigopeningen met verschillende diameters en gemonteerd op plaatsen die moeilijk te verbinden zijn met starre leidingelementen.  Daarom worden deze openingen meestal aangesloten op flexibele afzuigleidingen, om deze vervolgens allemaal samen te brengen naar één enkel centraal aansluitstuk. De uitgangsdiameter van dit aansluitstuk is gedimensioneerd volgens de som van de luchtstromen die nodig zijn aan elke afzuigmond. Het debiet is bepaald in relatie tot snelheden variërend van 25 tot 30 m/s, volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

We nemen het voorbeeld van de aansluiting van een pennenbank. De fabrikant heeft de machine voorzien van vier afzuigmonden: drie hebben een diameter van 150 mm en één heeft een diameter van 80 mm. Bij een luchtstroom van 25 meter per seconde bedraagt het cumulatieve debiet van deze vier afzuigmonden 5.224 m³/uur. Daarvoor moet  de uitgang van het aansluitstuk een diameter van 300 mm hebben.

Voordat u het aansluitstuk installeert en aansluit op uw netwerk van afzuigleidingen, moet u controleren of het debiet dat nodig is voor een goede stofafzuiging van uw nieuwe pennenbank wel degelijk beschikbaar is wanneer u het nodig hebt. De installateur van uw systeem voor industriële stofafzuiging kan u hierover inlichten.

Zodra dit is nagekeken, verlengt u uw buizennetwerk met een diameter van 300 mm tot de plaats waar u het aansluitstuk wilt installeren. U sluit het hoogstwaarschijnlijk op het netwerk aan met een bocht van 90° met een diameter van 300 mm, in verticale positie. De uitgang van het aansluitstuk heeft een rand van 5 mm, evenals de bocht. Met een montagering kunnen de twee delen eenvoudig worden samengevoegd. De ideale manier om het geheel te verstevigen, is montage met een brede ring.

De grootste aansluitstukken kunnen tot 8 kg wegen. Dan moet het hele netwerk van buizen dat het ondersteunt met ophangbeugels, draadstangen of andere middelen... wordt bevestigd aan de draagconstructie van uw timmerwerkplaats.

In standaardproductie bij DUCOMAT zijn de inlaatbuizen van het aansluitstuk glad, waardoor het mogelijk is om er de flexibele afzuigbuizen met de juiste diameter op te schuiven en vast te zetten met klemringen voor flexibele leidingen. Als u een rand van 5 mm aan de inlaatbuizen van uw aansluitstuk wilt hebben, kan dit. Gelieve dit dan te vermelden bij de bestelling. U kunt dan gegalvaniseerde afzuigbuizen aansluiten op uw aansluitstuk. Gebruik hierbij de verschillende soorten ringen die hiervoor zijn voorzien.

Wij nodigen u uit om de website van DUCOMAT te raadplegen om het centraal aansluitstuk, noodzakelijk voor een goede afzuiging van uw nieuwe houtbewerkingsmachine, te selecteren.

Andere componenten zijn snel online beschikbaar : https://www.ducomat.com/nl/471-centrale-aansluitstukken